100% Dansk ejet

 Medlem af Rejsegarantifonden
Studietur til Bornholm

Studietur på Bornholm

Studietur på Bornholm

Bornholm byder på unik natur, spændende kultur og historie, inspirerende fortællinger om iværksætteri og ikke mindst mange solskinstimer!

Øen har en ambition om at være grøn og bæredygtig under strategien Bright Green Island – hør om nogle af de mange grønne initiativer som er sat i gang, fx et bæredygtigt hotel.

Eller kom ud i naturen og oplev Ekkodalen og Bisonskoven, og bliv klogere på samspillet mellem natur og landbrug.

Læg fokus på faget historie og besøg borgruinen Hammershus og de gamle rundkirker.

På Bornholm er der mange succeshistorier om iværksætteri, især indenfor fødevarer. Besøg en producent og hør om strategien, produktionen, salg og markedsføring mv.

Bornholm er et oplagt valg som destination for en studietur!

Kontakt os for yderligere information eller se vores forslag til program her:

Program

DAG 1 – ankomst

  • Afgang fra jeres skole/by.
  • Ankomst på Bornholm
  • Valgfrit om I selv vil stå for transporten til Bornholm eller om I ønsker, at vi skal arrangere transport. Måske har I DSB frirejse.

DAG 2 – bæredygtighed

  • Green Solution House – et bæredygtigt hotel. Green Solution House demonstrerer den nyeste udvikling inden for bæredygtigt og grønt byggeri. Solceller og solfangere producerer energi til bygningen, regnvand opsamles og alt vand i hovedbygningerne kan genbruges, ligesom skrald enten komposteres eller genanvendes på anden vis. Eleverne vil under rundvisningen se og diskutere innovative løsninger indenfor byggeri, genbrug, affald mv. og de vil desuden berøre emnet social ansvarlighed.
  • Victor Vask – vask tøj med omtanke. Vaskeriet er miljøcertificeret og forbruget af energi og vand er gennemkontrolleret. Under besøget på vaskeriet kommer eleverne i dialog med medarbejderne, der kan berette om Victor Vask´s produktion og fokus på minimering af kemikalier ved hjælp af innovative løsninger. Der lægges op til en diskussion omkring genbrug af skyllevand, rensning og genbrug af det snavsede vaskevand, diverse miljø tiltag mv.
  • Workshop – den gode idé, der gør en forskel. På workshoppen er fokus på den innovative proces. Processen spænder fra vild og kreativ idé-generering til konkrete bud på realisering. Processen giver elever og undervisere en brugbar metode og værktøjer, som kan bruges igen og igen, og samtidig er der brug for mod, fantasi, samspil, selvindsigt og forståelse for omverdenen. I skal på forhånd have valgt et tema eller en problemstilling vedrørende bæredygtighed, som vi tager afsæt i og som I har en vis indsigt i. HUSK: Den gode innovative løsning kræver et godt og vigtigt problem. Entreprenørfonden er vært for workshoppen.

Da der ofte er fult reserveret, andre arrangementer m.v. så kan bæredygtighedsdagen bestå af andre besøg end de nævnte.

VALGFRI DAG – klima, natur og miljø

  • Natur Bornholm – oplæg og workshop om klimaudfordringer. Verden står med en række klimaudfordringer, som der skal findes en løsning på. Det kræver en grundlæggende forståelse af energiproduktion, energiopbevaring og energiforbrug. Med forskellige inspirationskilder skal eleverne selv arbejde med løsninger.
  • Ekkodalen – et biologisk besøg. Landbruget skader den vilde natur med deres gylle-spredning. Eller gør de? Spørgsmålet besvares ved at gå undersøgende til værks. Eleverne skal sammenligne mængden af kvælstofelskende lav-arter på træer ved mark og i skov. Vi laver statistik som afslutning. Før forløbet skal eleverne se en kort video, der introducerer problematikken, og arbejdsmetoden.
  • Bisonskoven – naturpleje. Den europæiske bison bruges til naturpleje. Det skyldes, at de store dyrs græsning skaber mere lysåben og dynamisk skov. På turen rundt i skoven med naturvejlederen og registreres de tydelige spor efter flokken. Eleverne får til opgave at sammenligne biodiversiteten forskellige steder i skoven. Vi snakker om naturlige og menneskeskabte ændringer i økosystemer og deres betydning for den biologiske mangfoldighed.

VALGFRI DAG – iværksætteri og fødevarer

  • Gaarden – introduktion til madkultur. På Gaarden møder eleverne både den historiske fødevareproduktion og gamle køkkentraditioner, og den moderne blomstrende bornholmske madkultur. Vi kommer omkring forskellige fødevarer, fortid og nutid. Emnerne er: lokale fødevarer, oplevelsesøkonomi, iværksætteri, Bright Green Island (bæredygtighedsstrategi for Bornholm), selvforsyning (produktion og forbrug i slutningen af 1800-tallet og nu).
  • Planteproduktion – lokal planteavl. På Bornholm dyrkes afgrøder på 20.000 ha svarende til 56 % af den bornholmske jord. Men hvad bruges de lokalt dyrkede afgrøder til? I Aakirkeby forarbejdes rapsfrø, der bliver til Lehnsgaard rapsolie, den lokale mølle, Valsemøllen i Aakirkeby, maler korn til mel, og DLF renser græsfrø for ukrudtsfrø og spildkorn, som pakkes og sendes ud i verden. Besøget starter med en introduktion til planteavl, og alt efter årstiden vil vi forsøge at kombinere med et besøg på en eller flere af forarbejdningsvirksomhederne og/eller en tur til en forsøgsmark.
  • Karamel Kompagniet – fra familieopskrift til virksomhed. Kom med på rundvisning i produktionen og mød karamelmesteren bag de fantastiske karameller. Vi kommer forbi kedlen hvor karamellerne koges, stationen hvor karamellerne nedkøles, og maskinen som skærer og pakker karamellerne i cellofan. Vi ser chokoladetunnelen, hvor der overtrækkes med chokolade. Turen fortsætter igennem lageret og ind til pakkeriet hvor de nylavede karameller bliver pakket og sendt ud til kunderne i hele Danmark, og snart hele verden. Efter rundvisningen gennemføres en workshop, med en brainstorming hvor eleverne kommer med input omkring emnet innovation, strategi, det at være selvstændig, fremtidsvisioner og drømme.

VALGFRI DAG – middelalderen

  • Hammershus – Nordeuropas største borgruin på en af verdens smukkeste beliggenheder! Hammershus er de tydelige ruiner fra en stor, over 700 år gammel borg på toppen af mægtige klipper med udsigt over Østersøen. De gamle ruiner på toppen af klipperne gemmer på hundreder af års historier, som man ikke lige ser med det blotte øje. Men kom med på en times guidet tur rundt på den gamle borg og lær dens fascinerende historie at kende. ​
  • Østerlars – Bornholms største rundkirke. Vores guide tager os med på opdagelse i og omkring kirken. Vi skal høre om kirkens indflydelse i middelalderen og om folks tro dengang. Inde i rundkirken undersøges dens særpræg og de enkelte rums funktion nærmere. Kirkens berømte kalkmalerier, giver et godt indblik i middelalderens forestillingsverden og religiøsitet.
  • Middelaldercenter – få middelalderen helt tæt på. Her er muligheden for at se, høre, føle, lugte og smage middelalderen. På Bornholms Middelaldercenter er der skabt et miljø med mennesker i tidens dragter, husdyr, beboelseshuse, en vandmølle og et befæstet voldsted. Her fås et indtryk af livet på landet, som det udformede sig i årene fra 1350-1450.

VALGFRI DAG – adventure

  • Klatring. Rigtig sjovt og grænseoverskridende for de fleste. Vi klatrer i et nedlagt stenbrud, hvor klipperne rejser sig lodret op, og giver en dramatisk atmosfære. Vi bruger selvfølgelig uddannede instruktører, og sværhedsgraden tilpasses efter klassetrin og evner.
  • Rapelling. Også kaldt abseil, er noget der kan sætte gang i adrenalinen hos de fleste. Kombinér evt. klatringen ovenfor med at rapelle ned igen.
  • Udspring. Her hoppes fra 8 meters højde ned i Opalsøens dybe vand. Selvfølgelig med svømmevest og våddragt på, så man kan ligge og flyde i vandet, mens man hepper på sine klassekammerater, som skal til at tage springet. En aktivitet der kan flytte grænser og øge sammenholdet i klassen.

VALGFRI DAG – 2. Verdenskrig og Den Kolde Krig

  • Bornholmertårnet – lytteposten ved Dueodde. Oplev et tidligere totalt hemmeligstemplet militært område, som først blev åbnet for offentligheden i 2015. NATO’s tidligere lyttepost er omdannet til en stor billedudstilling, der fortæller om 2. Verdenskrig og bombardementet af Bornholm efter Danmarks befrielse, og især om Den Kolde Krig og dens betydning for øen. Her kan I også se det russisk byggede, MiG15 jagerfly, der landede på Bornholm i 1953.
  • Bornholms Museum – oplæg om hverdagen under krigen. Hvilke vilkår havde bornholmerne, og hvordan tilpassede de sig? Forholdet til tyskerne berøres, herunder også de tyske flygtninge. Vi kommer også omkring bombardementet af Nexø og Rønne, evakuering, genopbygning og den sovjetiske besættelse. Vi slutter af med at besøge bunkeren fra 2. Verdenskrig, som ligger i museets have.
  • Guidet byrundtur i Rønne – om bombardementet. Rundtur i Rønne, hvor vi skal finde de huse og gader, hvor bomberne faldt. Vi tager udgangspunkt i ”En drengs oplevelser af bombardementet af Rønne 7. maj 1945”, da den dengang 13-årige Boye Pihl oplevede bombardementet på nærmeste hold.

VALGFRI DAG – litteratur og billedkunst

  • Oluf Høst – den eneste Bornholmsmaler fra Bornholm. Oluf Høst Museet åbnede i 1998 og er indrettet i Hedvig og Oluf Høsts smukke villa, Norresân, i Gudhjem. Der er tale om et kunstnerhjem med en righoldig samling af Oluf Høsts malerier ophængt netop dér, hvor de i sin tid blev til. Samtidig er Oluf Høst Museet et kunstmuseum med skiftende særudstillinger. Høsts billeder er kaldt lyrisk realisme og mørkemalerier. I 1929 flyttede Høst tilbage til Bornholm og fik endelig mulighed for at male de motiver, der begejstrede ham, og som han livet igennem holdt fast i. Udsigten over Gudhjem, silderøgerierne, Sankt Hans-bålene, dramatiske ildebrande og ikke mindst husmandsstedet Bognemark blev tilbagevendende motiver.
  • Slentretur i Gudhjem. Som opfølgning på Oluf Høst Museet, tag tid til en gåtur rundt i Gudhjem, hvor eleverne ved selvsyn kan opleve motiverne fra Oluf Høsts værker.
  • Martin Andersen Nexø – Danmarks store proletarforfatter. Læst af flere generationer, og af mange anses hovedværkerne “Pelle Erobreren” og “Ditte Menneskebarn” for at være blandt det ypperste i dansk litteratur. Selv om Martin Andersen Nexø blot boede i huset i Ferskesøstræde 36, i tre år, opfattes huset som hans barndomshjem, og siden 1990 har husets rum fungeret som ”mindestuer” for forfatteren. Mindestuerne rummer en samling af portrætmalerier og fotografier af forfatterens liv og virke. Vi skal høre et foredrag leveret af stedets dedikerede formidlere, omhandlende forfatteren og hans værker.
Priser

Priseksempel pr. person fra kr. 1.148,- som inkluderer

  • 4 overnatninger
  • 4 x morgenmad
  • Bæredygtighedsdag
  • Alle skatter og afgifter
  • Dækning i Rejsegarantifonden

Vi tilpasser altid vores studierejser til de ønsker og behov, som de specifikke lærere og elever har.
Vi benytter danske busser med danske chauffører, gennemprøvede overnatningssteder, mulighed for dansk guideservice og selvfølgelig vores faste gode service fra første forespørgsel til opfølgning, når gruppen er vendt hjem.

Tilbud

Kontakt os for et uforpligtende tilbud for jeres gruppe. Vi vender tilbage hurtigst muligt og husk at vi tilbyder prisgaranti.

BESTIL ET GRATIS OG
UFORPLIGTENDE
TILBUD

SPØRGSMÅL?
RING GRATIS PÅ
(+45) 40 55 75 66

Tilmeld dig nyhedsbrevet

test 2

Få tilbud: Klik her
Tlf. nr.:
(+45) 40 55 75 66
Nødtelefon: (+45) 40 55 75 66
Email: rejsmed@rejsemaegleren.dk